Exchange Knowledge and explore experience !

Logo

The 1stAnnual Saudi Community Health Symposium ( Women’s Health & Wellbeing )

22-23 Nov 2017

Symposium Schedule

DAY 1 (1st ) Session Title : Holistic health (A): Women’s physical, mental and social health

Chairman:     Prof. Mohammed Alsaif                               Co-Chairman:  Dr. May Almoammar

Duration

Time

Oral Presentation

Speaker

20 min

8:30 – 8:50

Women in Saudi Arabia Health Examination Survey “ WISHES" Project 2015: The Physical Health of Women and Gender Differences (1) 

Prof. AlJohara Alquaiz

Executive Director of Princess Nora Bent
Abdullah Women’s health Research Chair
Prof & Consultant Family Physician, Department of Family & Community medicine, King Saud University, KSA

20 min

8:50 – 9:10

Lifestyle Behaviors and Eating Habits of Saudi Female Youth:  Like Mother, Not Like Daughter

Prof. Hazzaa Alhazzaa

Distinguished Emeritus Professor and Former Director, Pediatric Exercise Physiology Research Laboratory, King Saud University, KSA

20 min

9:10– 9:30

Women and Heart Disease

Prof. Khalid  Alnemer

Vice Dean of  faculty of medicine

 AL-Imam Muhammed Ibn Saud university, KSA

Consultant cardiologist

20 min

9:30 – 9:50

Cairo Declaration on Arab Women Health and Riyadh Document on Patient Rights

Prof. Tawfik Khoja

Professor of Public Health,

Imperial College, London, UK,

General Secretary of Arab Hospital Federation

10 min

9:50 – 10:00

Panel Discussion

90 min

10:00 – 11:30

Opening Ceremony

60 min

11:30 – 12:30

Prayer and Lunch Break

Chairman:     Dr. Khalid Aldubayan                              Co-Chairman:  Dr. Ingrid Echeverry

20 min

12:30 – 12:50

Tajik Sehatik- Women Health initiative at PNU (2016-2017)

Dr. Fatma Alabadi

Director of Health Education and Promotion Department,Director of Tajik. Sehatik initiative

King Abdullah bin Abdulaziz University Hospital, Princes Noura University, KSA

20 min

12:50 – 1:10

Ministry of Health Approaches to Promote Women Health and Well-Being in Primary Health Care

Dr. Maysoon Alamoud

Manager of Elderly Health Care Program and Maternal and Reproductive Health Program, Directorate General of Health Programs and Chronic Diseases, Ministry of Health, KSA

20 min

1:10 – 1:30

Model of Care Pathway in Women and Child

Dr. Nada Altheyab

Project Manager of Women and Child Pathway Model of Care, Vision Realization Office, Ministry of Health, KSA

10 min

1:30 – 1:40

Panel Discussion

 

DAY 1 (2nd) Session Title : Nutrition and issues in women's health

Chairman:   Prof. Adel  Alhamdan                                    Co-Chairman: Dr. Ghadeer Aljuraiban

Duration

Time

Oral Presentation

Speaker

20 min

1:40–2:00

Body Composition and Diet- Driving the Rise of Non-Communicable Diseases in Saudi Arabia

Dr. Majid Alkhalaf

Head of Exposure Assessment Department

Executive Department of Risk Assessment, Food Sector, Saudi Food & Drug Authority,KSA

Clinical dietician

20 min

2:00 – 2:20

Vitamin D and Women's Health

Dr. Nasser Aldaghri

Dean of the College of Science,
Director of Prince Mutaib Chair for Biomarkers of Osteoporosis, King Saud University, KSA

20 min

2:20 – 2:40

Prevalence of Dietary Supplement Use and Associated Factors among Female College Students in Saudi Arabia

Dr. Hanan Alfawaz

Associate professor,
Division of  Nutrition  and  Food  Science, College of  Food  Science and   Agriculture,  King Saud University, KSA

20 min

2:40– 3:00

The Diagnostic Accuracy of Body Mass Index (BMI) in Diagnosing Obesity among Saudi Women in a Community-Based Setting

Ms. Suad Alsoghayer

Public Health Specialist

Department of Family Medicine & Polyclinics, King Faisal Specialist Hospital and Research Centre, KSA

10 min

3:00 – 3:10

Panel Discussion

30 min

3:00 – 3:30

Prayer and Coffee Break

 

DAY 1 (3rd)Session Title: Physical activity and health

Chairman:    Dr. Mahmoud Abulmeaty
Co-Chairman: Dr. Fahda Alshaikh

Duration

Time

Oral Presentation

Speaker

20 min

3:30 – 3:50

Does The use of Pedometer Motivate Saudi Women to Be More Physically Active?

Dr. Hana AlSobayel

Associate professor,

Department of Rehabilitation Sciences , College of Applied Medical Sciences, King Saud University, KSA

20 min

3:50 – 4:10

Injury Prevention in Female Athletes

Mr. Othman Alkassabi

Executive manager,
Prince Sultan Center for Special Education Support Services, KSA

Physiotherapist

20 min

4:10 – 4:30

The Nature of the Female Patient-Physiotherapist Relationship in Saudi Arabian Musculoskeletal Outpatient Settings - The Road To Patient Empowerment

Dr. Abeer Altamimi

Director of Health Sciences Research Centre, Princess Nourah bint Abdulrahman University, KSA

20 min

4:30 – 4:50

Review of Physical Activity Promotion Policies Development in Saudi Arabia

Dr. Mezna Almarzooqi

Lecturer,

Department of Community Health Sciences, King Saud University, KSA

10 min

4:50 – 5:00

Panel Discussion

 

Day 1: Workshops

Speaker:   Ms. Alanoud  Alduwish

Women's health physical therapist, King Abdullah bin Abdulaziz university Hospital, KSA

Duration

Time

About the workshop

1.5 hour

3:30- 5:00

Abdominal and Pelvic Dysfunctions among Postpartum Athletes Women

Speaker:  Dr. Osama Al lala

Physical and Health Consultant Expert in Health and Physical Fitness Department,UAE

Duration

Time

About the workshop

2 hours

3:00-5:00

Keys to Health and Fitness: Stay Fit for Life

 

 

DAY 2 (1st ) Session Title: Holistic health (B): Women’s physical, mental and social health

Chairman:   Dr. Majed Alshahwan
Co-Chairman: Dr. Ghalia Abdeen

Duration

Time

Oral Presentation

Speaker

20 min

8:30 – 8:50

Is Diabetes a Women Disease? a Close Look in Disease Epidemiology and Genetics

Prof. Khalid Alrubeaan
Professor of Endocrinology and Internal Medicine,
King Saud University, KSA
Director of Strategic Center for Diabetes Research

20 min

8:50 – 9:10

Dasman Diabetes Institute-Canberra Geohealth Initiative: Using a Spatial Lens to Understand Diabetes in Relation to Social, Built and Physical Environmental Factors Shaping Risks and Outcomes

Dr. Saad Alsharrah

Geographic Information Systems consultant, Dasman Diabetes Institute, Kuwait

20 min

9:10 – 9:30

Towards Safe Plastic Surgery

Dr. Fatema Alsubhi

Director of Medical education and training department,

Prince Sultan Military Medical City, KSA

Consultant of Plastic Surgery  

20 min

9:30–9:50

Women's Health and Domestic Violence

Dr. Samia Alhabib

Consultant family physician,                                    King Abdullah Bin Abdulaziz University Hospital, Princes Noura University, KSA

20 min

9:50 – 10:10

The Impacts of Wife Abuse and Child Abuse on Saudi Women’s Mental health and Chronic Pain Severity

Dr. Eman Alhalal

Assistant Professor,
Community and Mental Health Department Nursing, King Saud University, KSA

15 min

10:10 –10:25

Panel Discussion 

15 min

10:25 –10:40

Coffee Break

 

DAY 2(2nd) Session Title : Being a woman: from adolescence to menopause  

Chairman:    Dr. Abdulrahman Alfuriah
Co-Chairman:  Dr. Eman Alhalal

Duration

Time

Lecture 

Speaker

20 min

10:40–11:00

Cervical Cancer Screening Program in Saudi Arabia, Are we There Yet?

Dr. Fatimah Alhamlan

Scientist, Research Centre, King Faisal Specialist Hospital,

Assistant Professor at Alfaisal University, KSA

20 min

11:00 –11:20

Assisted Reproduction: Past, Present and Future

Dr. Serdar Coskun

Head, Section of Assisted Reproductive Technology, King Faisal Specialist Hospital and Research Center, KSA

20 min

11:20–11:40

Factors Associated with Different Symptom Domains among Postmenopausal Saudi Women in Riyadh, Saudi Arabia

Dr. Ambreen Kazi Kamran

Assistant Professor
Department of Family & Community Medicine, King Saud University, KSA
Princess Nora bent Abdallah Women Health Research Chair

20 min

11:40–12:00

Impact of Pre-Pregnancy Body Mass Index and Weight Gain During Pregnancy on Maternal and Fetal Outcomes

Dr. Khadijah Alkahtani

Maternal Fetal Medicine, King Abdullah Bin AbdulAziz Hospital, Princess Norah Bent Abdurrahman University, KSA

15 min

12:00-12:15

Panel Discussion

60 min

12:15 – 1:15

Prayer and Lunch Break

 

 

DAY 2 (3rd) Session Title : Prevention and awareness: the keys to health promotion

Chairman:        Prof. Khalid Almutairi
Co-Chairman: Dr. Alyah Almoajel

Duration

Time

Lecture 

Speaker

20 min

1:15 – 1:35

Holistic Primary Care for Women in Saudi Arabia

Dr. Patricia McWalter

Consultant Family Physician, Department of Family Medicine and Polyclinics, King Faisal Specialist Hospital and Research Centre, KSA

20 min

1:35 – 1:55

Well-being and Associated Factors among Women in Saudi Arabia: Cross-Sectional Study

Ms.Oraynab Abou Abbas

Senior Research Coordinator King Abdullah International Medical Research Center, King Abdulaziz Medical City, Ministry of National Guard-Health Affairs, KSA

20 min

1:55 – 2:15

Women in Saudi Arabia Health Examination Survey “ WISHES" Project 2015: Mental and Social Health of Women (2)

Prof. AlJohara Alquaiz

Executive Director of Princess Nora Bent
Abdullah Women’s health Research Chair
Prof & Consultant Family Physician, Department of Family & Community medicine, King Saud University, KSA

15 min

2:15 – 2:30

Saudi Endometriosis Group

Dr. Sabah Abdelkader
Former” Assistant Professor
Department of Community Health Sciences, King Saud University, KSA

15 min

2:30– 2:45

National Diabetes Prevention and Control Program Campaigns

Dr. Fatima Alslail
Director of the National Diabetes Prevention and Control Program and the Cardiovascular Program, Ministry of Health, KSA

15 min

2:45 – 3:00

“Challenge” a Saudi-based Female Sports Club

Ms. Reem Alkhamis

Teaching assistant

Clinical Laboratory Science Department, King Saud University, KSA

15 min

3:00 – 3:15

Panel Discussion

30 min

3:15 – 3:45

Prayer and Coffee Break

 

Day 2: Workshops

Speaker: Ms.Areej Almuallem

CEO of Nofos Group,Cognitive behavior therapy specialist, KSA

Duration

Time

About the workshop

1.5 hour

3:30-5:00

Psychological Methods of Restricting Diet

Speaker: Prof. Hazzaa Alhazzaa

Distinguished Emeritus Professor and Former Director, Pediatric Exercise Physiology Research Laboratory, King Saud University, KSA

Duration

Time

About the workshop

2 hours

3:00-5:00

Physical Activity Prescription for Obese or Diabetic Females

 

Closing session and recommendations (3:45-4:30)